Yoga Basic


Denna vecka går vi i team FitnessCollection och tränar yoga tillsammans. Jag är van att träna Parkour och akrobatik men har bara tränat lite olika yogaformer tidigare så jag kan verkligen inte säga att jag kan yoga. Men några andra i teamet är riktiga yogis. Vi valde att träna Yoga Basic på Urban Om, ett av de många yogastudios som valt att samarbeta med oss. 

När vi öppnar dörren till yogastudion märks det direkt att vi inte kommit till en vanlig träningsanläggning, här andas allt yoga från musiken som spelas, inredningen som självklart är inspirerat av Indien, till harmonin och lugnet. Det är uppenbart att det här är en lokal för att återhämta både sinne och själ. 

IMG_3135

Vi byter om och går till yogasalen, här får vi låna yogamatta, stabiliseringsblock, kudde och filt. Helt enkelt allt vi behöver för att praktisera yoga, ja det är så yogis säger, de tränar inte yoga utan de praktiserar det. Yoga är mycket mer än bara fysiskt ansträngande övningar, det finns ett mentalt sätt att utöva yoga samt att se på sin tillvaro. 

Alla har en egen yogaresa att utföra och därför är det bra att börja med ett pass som Yoga Basic där man får lära sig det grundläggande sättet att utöva yoga. När den mycket inspirerande och harmonifyllda yogainstruktören Trisha kommer in i salen får vi börja med att lägga oss på mattan och andas. Första dela av passet guidar hon oss till rätt sätt andas på, vi fokuserar på att andas in i ena näsborren och ut från den andra. Det är inte lätt att fokusera på detta om man kommer från en stressig miljö och bara den övningen i sig kan vara både mentalt och fysiskt krävande om den utförs på rätt sätt. Andningsövningarna fortsätter och vi börjar komma in på de lättare fysiska övningarna samtidigt som vårt fokus kring en djup och korrekt in och utandning fortsätter. Det som jag tycker är så härligt med ett yogapass är att du blir guidad hela tiden genom att yogaläraren berättar hur du ska göra, det är verkligen en resa från start till slut. Yogalärarens röst blir även ett meditativt och avslappnande inslag. Till slut glömmer man bort tankar som man tagit med sig in i yogasalen och befinner sig enbart i nuet och i sitt eget praktiserande av yogan.

IMG_3130

Hur gick det då med de andra övningarna? Jo det gick bra och var riktigt kul, med lite balans kommer man långt. Dessutom har många av övningarna olika snälla varianter man kan göra istället. Yogaläraren var även mycket uppmärksam på vilka som tidigare inte praktiserat yoga och hjälpte gärna till. Det fanns självklart heller ingen stress i att utföra övningarna, det är ett fåtal övningar som utförs och de ska göras långsamt och länge vilket är bra för oss nybörjare för då får vi chansen att lära oss ordentligt. Övningarna blir dessutom mer fysiskt krävande när de utförs långsamt med mycket statiska inslag. 

När klassen var slut så kändes det både i sinnet och i kroppen och jag gick därifrån med en mycket rofylld känsla.

Jag passade på att fråga Yogaläraren vad man kan förvänta sig träna genom yoga och det är framför allt sinnet genom att träna sitt mentala fokus, lära känna sin kropp på ett bättre sätt och får bättre balans, vighet och fysik. Jag frågade dessutom hur det kommer sig att många yogautövare har så starka kroppar och om det bara är träningens förtjänst, men det var det inte. Genom yogan följer det naturligt att även se till att kroppen får rätt sorts kost, man blir mer observant kring sin kropps signaler om vad den behöver helt enkelt.

Träna länge och väl!

Daniel

Vill du också träna på Stockholms bästa yogastudios? Bli medlem på FitnessCollection och börja träna idag!

Leave Your Comment